Wat is een animatie?

Wat Is Een Animatie
Gepubliceerd op: 07-11-2022

Geschreven door: Anne Maurits

Wat is een animatie?

Je ziet steeds vaker de term ‘animatievideo’ voorbijkomen. Of je nu op LinkedIn aan het scrollen bent of informatie opzoekt over employer branding. Maar wat is een animatie eigenlijk? Hoe zijn animaties ontstaan en hoe(vaak) komen wij animaties in ons dagelijkse leven tegen?

Waar komen animaties vandaan?

De eerste animatiefilm ter wereld werd in 1917 gemaakt in Argentinië. Dat is dus al meer dan honderd jaar geleden! Uiteraard zagen de animaties die toentertijd gemaakt werden er een stuk anders uit dan de animatiefilms van nu.

Even technisch: hoe zit een animatie in elkaar?

Wat is een animatie precies? Een animatie is niets anders dan aan elkaar geplakte, stilstaande beelden. Door die beelden snel achter elkaar te laten zien, ontstaat de illusie van beweging. 

Je kunt op verschillende manieren een animatie maken. Vroeger waren deze soorten animaties al populair:

De tekenfilm

Dit is de meest bekende vorm van een animatiefilm. Je maakt een tekening op een vel papier. Vervolgens maak je nóg een tekening die net iets anders is. Als je snel wisselt tussen de twee tekeningen, lijkt het alsof het figuur beweegt. Stel je nu voor dat je niet 2 tekeningen hebt, maar 2.000. Leg al die tekeningen achter elkaar en er ontstaat een lopend verhaal. 

Stop-motion

Met een stop-motion film, maak je gebruik van één frame. Je houdt je camera op één punt gericht en je verplaatst het voorwerp voor je camera continu. Je begrijpt: dit is bijzonder veel werk. Je verplaatst je figuur steeds maar per millimeter… succes! 

Cut-out

Een cut-out animatie is ongeveer hetzelfde als een stop-motion. Toch verdient deze animatievorm aparte aandacht. Een cut-out is namelijk vaak iets minder soepel dan een teken- of stop-motionfilm. Met een cut-out richt je je camera op een vlakke ondergrond, zoals de vloer. Je uitgeknipte figuren kun je laten bewegen en zelfs laten ‘vliegen’. Dit is

De eerste animatievideo!

Op deze manieren gingen professionals vroeger dus ook al te werk. Een echte expert op dit gebied is uiteraard Disney. De eerste animatiefilms die zij maakten (denk aan Plane Crazy en Steamboat Willie!) bestonden letterlijk uit schetsen. Voor elk wisselend beeld werd er een heel nieuwe tekening gemaakt. Soms dus wel per millimeter!

A trip down memory lane: bekende animatievideo’s

We noemden net Plane Crazy en Steamboat Willie al als klassieke animatievideo’s. Disney maakte voor deze twee films gebruik van de bekendste animatiestijl: de tekenfilm. 

Stop-motion wordt echter misschien nog wel vaker gebruikt. Van films tot series; deze stop-motions ken je vast:

  1. Coraline
  2. Wallace & Gromit
  3. Shaun het schaap
  4. Corpse Bride
  5. Frankenweenie
  6. Et cetera!

Wist je dat Tim Burton bijna alleen maar gebruik maakt van stop-motion in zijn animatiefilms?

Toen versus nu: wat is er veranderd?

Het begon dus in 1917 en inmiddels zitten we in 2022. Iedereen weet dat alles wat met media te maken heeft in rap tempo is veranderd de afgelopen decennia. Hoe zit dat met animatiefilms?

Animatie is niet alléén vermaak

Uiteraard wordt animatie nog steeds gebruikt voor films en series. Dat zal niet zo snel verdwijnen. Tegenwoordig wordt animatie echter voor nog veel meer doeleinden gebruikt. Je kunt denken aan:

  • Reclames op televisie
  • Marketingdoeleinden op sociale media
  • Logo animaties
  • Interne communicatie om te informeren
  • Instructievideo’s of trainingen
  • Videogames
  • en ga zo maar door!

Animeren kost nog steeds veel tijd…

… maar gelukkig een stuk minder! Het is niet meer nodig om voor elke beweging een nieuwe tekening maken. Dat scheelt een hoop tijd en frustraties. Tegenwoordig hebben we namelijk enorm handige tools tot onze beschikking. Digitale programma’s die jouw getekende figuurtje in een handomdraai laten rondlopen. Daar maken wij bij Tim&Tom Producties ook gebruik van!

 

Benieuwd waar animatie nog meer allemaal goed voor is?